Fobie

Bij een enkelvoudige fobie speelt angst voor en vermijding van een enkele situatie of object. De meest bekende voorbeelden zijn angst voor spinnen/insecten, hoogtevrees en angst voor besmetting. Wanneer de persoon in een situatie terechtkomt waar hij bang voor is, ontstaat een paniekgevoel of zelfs een volledige paniekaanval. Om deze nare gevoelens te voorkomen, zal hij de situaties uit de weg gaan, waar confrontatie met het gevreesde object (spin) of de gevreesde toestand (hoogte) te verwachten is.
Vrijwel iedereen met een enkelvoudige fobie beseft dat de angst overdreven en niet reëel is. Toch kan hij deze angst niet onderdrukken bij confrontatie met de gevreesde situatie.


Fobieën komen in families voor, maar dat wil nog niet zeggen dat de aandoening erfelijk is. Over het ontstaan is nog nauwelijks iets met enige zekerheid bekend, met name omdat het tot nu toe niet goed is onderzocht.

Een Fobie is goed te behandelen met EMDR. Zie hiervoor EMDR en/of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.