Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/jij-centraal.nl/httpdocs/templates/jijcentraal2019/functions.php on line 197

EMDR

 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling om akelige ervaringen te verwerken. Het kan gaan om de herbeleving van angstaanjagende beelden, herinneringen en nachtmerries. Maar het kan ook gaan over reacties die te maken hebben met schrik en vermijding of angst ergens voor, pleinvrees (agorafobie), smetvrees, angst voor spinnen, of om enge ziektes te hebben, ( hypochondrie).

Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem in onze hersenen, duidelijke veranderingen in herinneringen aan een gebeurtenis veroorzaakt. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Het is alsof de heftige herinnering verbleekt, vergrijst, de angsten verminderen/verdwijnen.

EMDR is op dit moment de meest effectieve en snelste behandeling van een traumatische gebeurtenis, angsten, fobieën en PTSS.

werken met geluidssignalen via de koptelefoonHoe gaat EMDR in zijn werk?
De therapeut zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Je hoeft het dus niet precies allemaal te vertellen, terugdenken is voldoende!  Eerst gebeurt dit, om meer informatie over de traumatische beleving op te roepen en je voor de geest te halen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal je opnieuw vragen de gebeurtenis voor de geest te halen, maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidend signaal bijvoorbeeld door klikjes die je hoort door de koptelefoon, oogbewegingen en tikjes tegen de buitenkant van de knieën.

De EMDR procedure brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Dan verandert er wat in onze herinnering aan deze gebeurtenis.

EMDR zorgt ervoor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken, zonder dat je er zo heftig op reageert. Cliënten reageren vaak heel verbaasd na een EMDR-behandeling vanwege verkrachting, overval, ongeluk: "Ik kan het amper meer oproepen! Het lijkt wel alsof de herinnering verbleekt is!" 

Hoe EMDR precies werkt in onze hersenen is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. EMDR bootst een fase van de slaap na, de zogenaamde REM-slaap. In deze fase van de slaap wordt de informatie van die dag weggeschreven naar een ander gebied in de hersenen, als het ware naar je 'harde schijf.' Bij een traumatische gebeurtenis is dit proces verstoord en blijft het 'hangen' in je hersenen, als een kluwen nare herinneringen die niet zoals gewoonlijk, met de tijd verbleken. EMDR herstelt dit proces.

Een mogelijke andere verklaring voor de effecten van EMDR is, dat de procedure leidt tot een versnelde informatieverwerking. Denkbaar is, dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische ervaring en de aandacht voor de afleidende stimulus ( klikjes, oogbewegingen en de tikjes), ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem in de hersenen, wordt gestimuleerd. Een 3de verklaring zou kunnen zijn, dat de wisselwerking tussen de 2 hersenhelften, die door EMDR wordt gestimuleerd wordt, zorgt voor integratie van gevoel en verstand.

Wanneer EMDR?
EMDR kan worden toegepast, om de vastgelopen verwerking van een traumatische ervaring(en), weer op gang te helpen. Ook angsten op allerlei gebied, kunnen er goed mee behandeld worden.
Bepaalde ervaringen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel dan de getroffenen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij andere ontwikkelen zich psychische klachten zoals:

• Prikkelbaarheid,
• Woede-uitbarstingen,
• Concentratiestoornissen,
• Overmatige waakzaamheid en alertheid,
• Buitensporige schrikreacties,
• Moeite met in en/of doorslapen,
• Nachtmerries en flashbacks,
• Beperkt uitten van affect, ( moeite met uitten van gevoelens)
• Intense reacties van angst, hulpeloosheid of walging
• Instabiliteit van de emotionele beleving ( labiel zijn, snel huilen of boos worden)

Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van 1 of meer beschadigende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinnering aan deze gebeurtenis nu goed te verwerken, met de bedoeling daarmee te klachten te verminderen en/of te laten verdwijnen.

Blijven gebeurtenissen zich opdringen dan spreken we meestal van een 'posttraumatische stressstoornis' PTSS genaamd. PTSS is heel effectief te behandelen met EMDR. Naast de behandeling van PTSS is de afgelopen jaren gebleken dat met EMDR een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten is te behandelen, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. (angs- en paniektstoornissen)

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm en op dit moment de meest succesvolste behandeling voor traumaverwerking. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na een paar behandelingen in staat, om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
EMDR werd ontwikkeld en voor het eerst in 1989 beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De procedure werd vervolgens verder uitgewerkt tot een volwaardige en doeltreffende therapie.

Meer informatie: www.emdr-therapeuten.nl