Wat is EMDR

 

EMDR is op dit moment de meest effectieve en snelste behandeling van een traumatische gebeurtenis, angsten, fobieën en PTSS.

werken met geluidssignalen via de koptelefoonHoe gaat EMDR in zijn werk?
De therapeut zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Je hoeft het dus niet precies allemaal te vertellen, terugdenken is voldoende!  Eerst gebeurt dit, om meer informatie over de traumatische beleving op te roepen en je voor de geest te halen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal je opnieuw vragen de gebeurtenis voor de geest te halen, maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidend signaal bijvoorbeeld door klikjes die je hoort door de koptelefoon, oogbewegingen en tikjes tegen de buitenkant van de knieën.

De EMDR procedure brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Dan verandert er wat in onze herinnering aan deze gebeurtenis.

EMDR zorgt ervoor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken, zonder dat je er zo heftig op reageert. Cliënten reageren vaak heel verbaasd na een EMDR-behandeling vanwege verkrachting, overval, ongeluk: "Ik kan het amper meer oproepen! Het lijkt wel alsof de herinnering verbleekt is!" 

Hoe EMDR precies werkt in onze hersenen is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. EMDR bootst een fase van de slaap na, de zogenaamde REM-slaap. In deze fase van de slaap wordt de informatie van die dag weggeschreven naar een ander gebied in de hersenen, als het ware naar je 'harde schijf.' Bij een traumatische gebeurtenis is dit proces verstoord en blijft het 'hangen' in je hersenen, als een kluwen nare herinneringen die niet zoals gewoonlijk, met de tijd verbleken. EMDR herstelt dit proces.

Een mogelijke andere verklaring voor de effecten van EMDR is, dat de procedure leidt tot een versnelde informatieverwerking. Denkbaar is, dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische ervaring en de aandacht voor de afleidende stimulus ( klikjes, oogbewegingen en de tikjes), ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem in de hersenen, wordt gestimuleerd. Een 3de verklaring zou kunnen zijn, dat de wisselwerking tussen de 2 hersenhelften, die door EMDR wordt gestimuleerd wordt, zorgt voor integratie van gevoel en verstand.

Meer informatie: www.emdr-therapeuten.nl