Rouwverwerking

 

Soms verloopt de verwerking van een verlies te moeizaam. Het probleem daarbij kunnen pijnlijke herinneringen zijn. Deze moeilijke herinneringen blijven je overvallen, maar omdat je ze wilt onderdrukken, worden ze niet goed verwerkt. Je bent onrustig en prikkelbaar en kunt je moeilijk concentreren. Er is nauwelijks plaats voor andere gedachten en activiteiten. Je hebt dan last van gestagneerde rouw of van onvolledige verwerking en komt niet meer los van het verlies.

Rouw is een normale gezonde reactie, waarin verlies wordt verwerkt en herinneringen aan de overledene een andere betekenis krijgen. De gevoelens hierbij zijn vaak onvoorspelbaar. Soms intens verdrietig, soms rationeel, dan weer schuldig. Ook gevoelens van in de steek gelaten zijn en boosheid komen vaak voor. Rouw is voor iedereen een verdrietige en intense periode. Ook lichamelijke klachten zoals slaapproblemen, diarree, duizeligheid, en hyperventileren kunnen een rol spelen. Deze zijn meestal van tijdelijke aard.

 

Rouw treedt op bij:

  • Overlijden van een geliefde, kind of iemand die dichtbij je stond,
  • Scheiding
  • Ziekte ( chronisch, kanker)
  • Abortus ( in het verleden )
  • Verlies van je werk of baan

 

Als je niet goed in staat bent het verdriet te verwerken, kan een blijvende depressie of een aanpassingsstoornis zoals een burn-out of angsten, ontstaan. 
Ik help je dit hele proces van rouwverwerking goed te doorlopen en het verlies een plek te geven in je leven.