Persoonlijk Leiderschap

Vanuit welke waarden geef jij richting aan je (professionele) leven? Wil jij meer in contact komen met wat jou inspireert? Leef jij je leven zoals jij dat wilt? Vanuit welke waarden maak jij keuzes en geef jij richting? Wil je ontdekken wat echt belangrijk is voor jou?

Als jij je afvraagt waar je in je (professionele) leven staat en vooral, hóe je er in zou willen staan, dan is Persoonlijk Leiderschap iets voor jou. Je leert je balans tussen ambitie en zingeving. Je neemt meer leiderschap en ervaart meer voldoening. Je ontwikkelt een proactieve houding en verwezenlijkt je levensdoelen met meer energie en een betere focus.

Het denken over leiderschap is voortdurend aan ontwikkeling onderhevig. Een leidinggevende behoort nu, behalve over kennis en werkervaring, ook te beschikken over persoonlijke kwaliteiten, je dient te beschikken over sociale vaardigheden en hoort mensen te coachen en ze te stimuleren. Je zou dit coachend of inspirerend leiderschap kunnen noemen. 

Persoonlijk leiderschap zou je kunnen opvatten als: de mate waarin iemand in staat is het eigen leven vorm te geven. Iemand die persoonlijk leiderschap vertoont, toont een grote mate van persoonlijke effectiviteit. Covey noemt dit de kern van persoonlijk leiderschap: hoe krijg je jezelf in de richting, waarin je zelf ook wilt gaan? Kernbegrippen zijn: visie, moed om beslissingen te kunnen nemen en doorzettingsvermogen. Het betekent een eigen koers willen en durven varen.

Persoonlijk leiderschap heeft dus niet direct iets te maken met het uitoefenen van een functie als leidinggevende en hoeft ook helemaal geen betrekking te hebben op een werksituatie. De vraag of je geslaagd bent in het leven, draait veel meer om de eigen voldoening, over het bereiken van zelfgestelde doelen en niet om de vraag of er maatschappelijk succes is behaald. Vergelijk het maar met een bergbeklimmer die geniet van het uitzicht, na een pittige klim en diverse hoogtes.

Hij heeft zichzelf overwonnen!